Alsasko - gastronomie
Alsasko - gastronomie
Alsaská kuchyně vykazuje silné německé vlivy. Klasickým pokrmem je kyselé zelí choucroute (šukrut), které se nakládá s kuličkami jalovce a podává s husím či vepřovým sádlem a uzeným masem. Další alsaskou specialitou je tzv. baeckoffe, ragú z hovězího, vepřového a skopového masa zapečené s brambory. Mezi oblíbené pokrmy z ryb patří matelote (matlot), dušené sladkovodní ryby v ryzlinku, a truite au bleu (truit o blö), pstuh namodro, tj. povařený v ryzlinku s kapkou octa. Alsasané si velmi potrpí na zákusky. Populární je tarte alsacienne (tart alsasien), koláč s třešněmi či mirabelkami, nebo birewecks, dezerty vyrobené ze sušeného ovoce marinovaného v třešňové pálence.
Pohoří Vogézy chrání území Alsaska před vlivem Atlantického oceánu. Místní vinice tedy dostávají mimořádné dávky teplého slunečního záření za současných malých dávek dešťových srážek. Alsasko je jedinou klasickou vinařskou oblastí Francie, která si svou pověst vybudovala na čistých odrůdových vínech. Přibližně 95% tvoří bílá vína produkovaná z celého souboru základních francouzských a německých odrůd vinné révy. Mezi nejznámější patří Riesling, Gewürztraminer a Sylvaner.