Cyklotoulky krajem Bordeaux
Francie, Gaskoňsko, Périgord a Dordogne, Loira a Atlantik
Zveme vás na návštěvu tří západofrancouzských regionů. Jsou to Limousin, Poitou-Charentes a Údolí Loiry (Vallée de la Loire).
Zatímco Limousin patří geologicky ještě k Francouzskému středohoří a je tedy relativně kopcovitý, ostatní dva regiony jsou tvořeny mírně zvlněnou až rovinatou krajinou, která se při pobřeží Atlantiku místy mění v mělké mokřady. V Limousinu zavítáme především do oblasti náhorní planiny Millevaches typické svou opuštěnou krajinou lesů, potoků a jezer. Na zdejších pastvinách se pase proslulý limousinský skot, jehož maso patří k nejlepším na světě. V Poitou-Charentes se budeme pohybovat především v okolí města La Rochelle při atlantickém pobřeží s dlouhými písečnými plážemi. Kraj je známý rybolovem a chovem znamenitých ústřic. V Údolí Loiry prozkoumáme hlavně její východní část mezi městy Angers a Tours, která je zařazena na seznam památek UNESCO. Řeka je tu sevřená strmými břehy, na nichž se daří místnímu slavnému vínu a které vytvářejí nádherné kulisy pro zdejší proslulé hrady a zámky.
Limousinská strava je tradičně prostá. Mezi zdejší speciality patří například slané palačinky tourtous (turtu) s různými typy náplně či bublanina z divokých třešní clafoutis (klafuti). Světově proslulé je pak maso zdejšího hovězího plemene Limousine. Boeuf limousin (böf limuzán) na jakýkoli způsob byste rozhodně neměli vynechat. Obzvláště lahodné je pak maso neodstavených telat (veau de lait fermier), které se vyznačuje slonovinovou barvou a jemně ořechovou chutí.
Oblast Poitou-Charentes se pyšní hned několika regionálními produkty nejvyšší kvality (označení AOC). Mezi nejznámější patří koňak z Cognacu se svou čtyřsetletou historií, aperitiv Pineau des Charentes (pino de šaránt; směs koňaku a vinného moštu), kozí sýry (fromage či crottin de chèvre) z Bougon, Mothais a Saint-Loup či ústřice (huîtres) z Marennes-Oléron. V pekárně byste si rozhodně měli koupit tourteau fromager (turto fromaže), jakousi bábovku z těsta z kozího sýra, která se jí se záměrně spálenou krustou, anebo velkou máslovou sušenku broyé poitevin (broajé poatván), již je třeba před konzumací podle tradice rozbít úderem pěstí do jejího středu.
Údolí Loiry proslulo především svými znamenitými víny. Převažují bílá suchá vína odrůdy Chenin blanc, polosuchá (demi-sec), jemná i silná, ale najdeme zde i znamenitá lehká červená vína a vína růžová. Co do výroby šumivých vín (crémant, effervescent) jde o jednu z nejvýznamnějších oblastí ve Francii. Více než 2/3 veškeré vinné produkce Údolí Loiry nese nejvyšší označení kvality (AOC). Oblast kolem Loiry proslula ovšem i řadou dalších gastronomických specialit. Slavná je zdejší čerstvá zelenina, která se upravuje na stovky způsobů. Můžete vyzkoušet třeba čekanku zapečenou se šunkou endives au jambon (andív o žambon) či plněné žampiony galipettes (galipet). Také říční ryby jsou zde velmi populární. Lahodná je štika s máslovou omáčkou (brochet beurre blanc – broše bör blán) anebo úhoř s tatarkou (andouille de Loire tartare – anduj d loár tartar).
Údolí řeky Loiry je nejen oblastí historických měst, vesniček a honosných zámků, jedná se také o významnou vinařskou oblast, kde se pěstují nejrůznější odrůdy vína. Vinice poblíž břehů Loiry zabírají přibližně 750 km 2. Nejstarší zmínky o pěstování vinné révy v této oblasti pochází již z 1. století našeho letopočtu, kdy ji zde začali pěstovat staří Římané.
Mezi nejvýznamnější vinařské oblasti patří například oblast Anjou-Samur. Vinařská oblast Anjou je známá produkcí zejména vína růžového, pěstují se zde však i odrůdy bílého i červeného vína. Oblast okolo Samuru se zase může chlubit druhou největší produkcí šumivého vína ve Francii (na 1. místě je oblast Champagne). Z dalších významných vinařských oblastí v údolí Loiry můžeme jmenovat oblasti Chinon, Sancerre a Pouilly-Fume nebo Muscadet.
V údolí Loiry působí převážně kontinentální klima, které je silně ovlivněno řekou samotnou. Během některých chladnějších let jsou jarní rána mrazivá, což představuje pro révu riziko. V těchto letech má víno neúplnou a velice jemnou chuť, neboť hrozny nestihnou úplně dozrát. Víno je pak méně aromatické a znatelně světlejší. Za teplotně příznivějších let, která jsou naštěstí častější, mají podle francouzských odborníků místní vína intenzivní příchutě různých druhů ovoce. Bílá vína zde prý mají silnou chuť čerstvých jablek, hrušek, broskví někdy i s nádechem citrusových plodů či medu. Růžová vína zase chutnají po malinách a třešních. Místní červená vína zase okouzlí intenzivní příchutí borůvek se stopami tabáku či lékořice. Vinařská oblast v údolí řeky Loiry nabízí mnoho chutí a při pečlivém ochutnávání si zde každý určitě najde tu pro sebe nejlahodnější.