Azurového pobřeží a Horní Provence - gastronomie
Azurového pobřeží a Horní Provence - gastronomie
Kuchyně Azurového pobřeží se velmi podobá té provensálské. Zmíníme zde tedy pouze několik specialit a pro obecnější představu nahlédněte do části týkající se Provence. V okolí Marseille je to tamní bujabéza (bouillabaisse - bujabes) – polévka, jež byla tradičně připravována ženami rybářů ze zbytků ryb, které se jim nepodařilo prodat na trhu. Především ve východní části pobřeží je pak patrný vliv Itálie, o kterém svědčí mezi místními oblíbené ravioli plněné chřestem, krevetami či pestem a rozličné druhy pizzy. Nice se vyznačuje vlastními kulinárními specialitami. Patří mezi ně například cizrnová placka socca (soka) či pissaladière (pisaladjér), koláč se smaženou cibulkou, ančovičkami a černými olivami.
K oblíbeným vínům patří rosé z Bandolu a Cassisu či vína z okolí Nice. Mezi nejpopulárnější aperitiv patří jednoznačně anýzový pastis.